nemi2Tegnserien var lenge en sjanger som ikke ble sett på som særlig seriøs. I den senere tiden har dette imidlertid forandret seg, og både skolen og forskere har fått øynene opp for de interessante aspektene ved tegneserier. Dette kanskje fordi tegneserien er en så kalt sammensatt tekst. Disse teksttypene har blitt gjenstand for svært mye oppmerksomhet. En sammensatt tekst er en tekst som består av flere modi, i tegneserien er dette bilde og tekst. Tegneserien kommuniserer altså med leseren også visuelt. Du kan lese mer om kommunikasjon på våre nettsider. De første tegneseriene ble utgitt i amerikanske aviser. I Norge har vi kanskje to særlig kjente tegneserieskapere, nemlig Frode Øverli som står bak Pondus og Lise Myhre som er hjernen bak den herlige goth-jenta Nemi.

Bilder og tekst

I tegneserien virker de to modiene utfyllende på hverandre. I tegneserier kaller man oftest tekstfunksjonen for avløsende, det vil si at teksten gir mer informasjon enn det som kommer fram på bildet. Man trenger altså både tekst og bilde for å kunne forstå helheten. Dette i motsetning til for eksempel bildebøker, der ordene ofte bare forankrer bildet og forteller oss hva vi ser på det.

Utenfor bladene

Ikke bare har interessen for seriøs forskning på tegneserier utviklet seg, men i dag finner man tegneserien også utenfor de tradisjonelle bladene. Du kan se på fantastiske Marvel filmer, spille på Jack Hammer 1 og 2 eller dra på Comicons. Tegneserien er overalt. De nevnte morsomme spillene som har en klassisk privatdetektiv finner du hos nettcasinoer.

Oppsummert

Tegnserien er en populær sammensatt tekst som gir god underholdning. I dag finner du tegnserien også utenfor aviser og blader. Kos deg med tegneserier!