3151506800_4b2e6c3b4b_zHva gjør en prosjektleder?

Snakker man forretninger, er det veldig få yrker der ute som er så krevende som å være en prosjektleder. Prosjektledere må ha total kontroll over alt som foregår i et prosjekt, fra administrative små filleting til store beslutninger, samt planlegging og gjennomføring av de ulike etappene i prosjektet. Han eller hun må også ha en oversikt over alle de økonomiske og juridiske nyansene, samt koordinering av hele prosessen i seg selv. Nå høres dette utrolig vanskelig ut, men en prosjektleder har gjerne en hel gjeng med hjelpere med seg på laget, slik at de ulike oppgavene kan deles på flere hoder.

Til syvende og sist er det dog prosjektlederen som bærer ansvaret for prosjektet, noe som ofte er veldig nervepirrende. Derfor er yrket veldig godt betalt, ihvertfall når en prosjektleder har noen års erfaring og kan vise til gode nøkkeltall fra sine tidligere oppdrag. Prosjektledere finnes overalt, fra byggebransjen til reklamebyråer og internasjonale organisasjoner, både veldedige og kapitalistiske. Prosjektlederen sørger for at sluttresultatet blir så nærme det planlagte målet som mulig, helst midt i blinken om mulig. Ser man på mindre selskap og små prosjekter, kan prosjektlederne velge ut de forskjellige aktørene og være mellomleddet mellom den som søker en tjeneste og den som utfører selve tjenesten. Her vil prosjektlederen komme inn og hjelpe søkeren med å ferdigstille prosjektet så optimalt som mulig med de midlene og ikke minst de kontaktene man har til rådighet.

Hvorfor ansette en prosjektleder?

Når du har skrevet ned forretningsidéen i detalj, og kanskje til og med fått ditt lån innvilget, bør du sette i gang med prosjekteringen så raskt som mulig. Prosjekteringen er en veldig nøysom prosess som kan ta veldig lang tid om du ikke ansetter et selskap for å gjøre jobben for deg. Det er dog mest spennende å gjøre dette selv, eller i det minste involvere seg så mye som mulig i prosessen for å kunne påvirke sluttresultatet i størst mulig grad.

Når man har ting klart foran seg og prosjektet er klart til å settes i gang, må man finne den riktige personen til å overse prosessen og kontrollere de ulike etappene. Prosjektlederen som får jobben bør ha erfaring fra samme bransje, helst da med gode tall fra prosjektene denne har bak seg. De beste prosjektlederne forventer seg en lønn i millionklassen, så det er lurt å ha denne utgiften i tankene på forhånd. Prosjektlederen vil da bli en representant for eieren, og vil kunne opptre på prosjekteierens vegne når det kommer til den utførende parten av prosjektet. Han vil holde kontakt og vil ha en oversikt over alle aktørene i prosjektet for deretter å kunne finjustere ting på løpende fot.

Prosjekteieren bør også bestemme seg så tidlig i prosessen som mulig om han eller hun vil ha det siste ordet i beslutningene, eller om man legger hele gjennomføringen i prosjektlederens hender og stole fullt og helt på den sistnevntes bedømmelser. Har man erfaring fra tidligere prosjekt og forretningsidéer, kan man kanskje klare seg uten en prosjektleder, eller ansette han eller henne kun for å overse organiseringen og planleggingen. Er man fersk i en bransje, bør man dog ikke stole på egne krefter. Går man glipp av én bitteliten detalj, kan hele prosjektet ligge i ruiner i løpet av kort tid. Det er ikke lett å ha to-tre baller i luften samtidig – forestill deg å holde tretti baller i fri flyt?