4665389330_d09f3d6b75_zNår man snakker om utstyr rundt IKT, er det mer vanlig å bruke ordet “datautstyr”. Vi har vel alle noen form for datautstyr hjemme, siden dette er et veldig bredt begrep som benevner både maskinvare og programvare. IKT-ustyr er det du må ha for at datamaskinen din skal fungere som den skal. Det kan være snakk om noe så simpelt som en dataskjerm, et tastatur og en mus, men det inkluderer da også selve operativsystemet og alle program man har installert.

Alt tilbehør man har muligheten til å kjøpe er også regnet som IKT-utstyr. Printer, skanner, web-kamera, mikrofon og høyttalere – alt dette er IKT-utstyr man ofte finner både i hjemmet og på kontoret. Uten dette utstyret vil ikke datamaskinen kunne brukes fullt ut, dermed består IKT-utstyret av de viktigste komponentene i dagens høyteknologiske verden. Noen klarer seg med det minimale av datautstyr, mens andre velger å gjøre skrivebordet til en komplett høyteknologisk arbeidsplass der man har alt som trengs for å skape, lagre og formidle informasjon.

Det har aldri vært enklere å kjøpe IKT-utstyr noen gang enn i dag. Både de aller viktigste komponentene og massevis av interessant tilbehør er til salgs på både på spesialiserte databutikker og i vanlige supermarkeder. Ser man etter såkalte gadgets, altså smått tilbehør som gjør livet litt enklere og morsommere å leve for en ivrig PC-bruker, er også disse tilgjengelig nærmest overalt – og søker man seg frem på nett kan man finne store Internett-portaler der slikt tilbehør diskuteres, vurderes og selges i gigantiske mengder.

Forskjellige typer IKT-utstyr

IKT-utstyr pleier å bli delt opp i fire forskjellige grupper som alle samsvarer med deres hovedfunksjon. Man har gruppen av utstyr som tar seg av Inndata, altså alle mulige verktøy for å digitalisere informasjon for deretter å kunne lagre den eller sende den videre. Snakker man inndata, er det forskjellige metoder for å mate informasjon til PC-en. Skannere, tastatur, web-kamera, GPS-brikker, mikrofoner – de er alle skapt for å kunne kopiere eller samle fysisk informasjon for deretter å mate den inn i den digitale verdenen.

Så fort informasjonen har blitt samlet, kommer man til den andre gruppen av IKT-utstyr; Databehandling. Dette er den mest avanserte gruppen at datautstyr som samtidig er den minst forståtte, ihvertfall blant folk flest. Databehandling foregår på innsiden av datamaskinen, der prosessorer, minne, skjermkort og hovedkort tar seg av det aller meste. Disse komponentene vet nøyaktig hvordan informasjonen og teknologien skal behandles – det er disse som tar seg av den harde jobben bak kulissene. De færreste av oss liker å fikle med dette, og det er kun de mest datakyndige som forstår seg godt nok på databehandlingprosessen for å kunne endre på innstillingene innen denne gruppen.

Utdata er som oftest forbundet med inndata-gruppen, og er mer eller mindre det stikk motsatte av den forannevnte gruppen. Her er formålet å kunne konvertere digital informasjon til noe mer eller mindre fysisk, for eksempel ved å printe ut et bilde eller spille av favorittlåten på svære høyttalere – med et lydnivå som er beregnet på å skape ergrelse hos naboen.

Den siste gruppen er den vi bruker daglig og som har utviklet seg raskest de seneste årene. Lagringsgruppen innen IKT-utstyr er måten vi lagrer informasjonen på. Harddisker, minnepenner, CD- og DVD-plater – mennesker har forsøkt å finne den beste måten å lagre informasjon på siden tidenes begynnelse. Det var ikke mange år siden man ble imponert over minnepenner som kunne holde på 128 megabyte – i dag finnes minnepenner som kan holde mer enn hundre ganger samme informasjon, og det er ikke lenger uvanlig å ha hele sitt “digitale liv” på en bitteliten boks man enkelt kan putte i lomma.